Hayatınızın çoğu dönüm noktasını 18-25 yaş aralığında yaşarsınız. Belki hayatınızın aşkıyla tanışır, belki de 40 yılınızı harcayacağınız işinizi seçersiniz. Bunlar ve daha fazlası, geleceğinizi ciddi derecede etkileyen olaylar. Peki bunları kontrol etmeyi hiç düşündünüz mü? Aşağıda listelediğimiz bu kitapların geneli her ne kadar “iş dünyası ve girişimcilik” konulu olsada, insan seçimini, iknayı ve hayallerinizin peşinden nasıl gitmeniz gerektiğini anlatıyor.
1. Zengin Baba Yoksul Baba
Özellikle teknolojinin, robotların ve global bir ekonominin kuralları değiştirdiği bir dünyada, zengin olmak için yüksek gelirinizin olması gerektiği efsanesini çürütür. Aktif yatırımlar edinmenin ve oluşturmanın neden yüklü bir maaştan daha önemli olabileceğini, işletme sahiplerinin ve yatırımcıların keyfini sürdüğü vergi avantajlarını öğretir. Evinizin aktif bir yatırım olduğuna karşı meydan okur; emlak balonu patladığında ve yüksek faizli mortgage fiyaskosu şiddetlendiği zaman milyonlarca insanın doğrudan öğrendiği gibi.
Bize okul sistemlerinin parayla ilgili öğrettiklerine neden güvenmememiz gerektiğini hatırlatır ve bu önemli yeteneğin neden bugün hiç olmadığı kadar önemli olduğunu açıklar. Çocuklarınıza paraya dair neler öğretmeniz gerektiğini açıklar, böylece onlar da günümüz dünyasının zorluklarına ve fırsatlarına kendilerini hazırlayabilir ve hak ettikleri zengin yaşamı sürebilir.
2. Bir Ömür Nasıl Yaşanır?
Kişisel gelişim; mesleki ve sosyal anlamda farklı konumlarda yer alan her insanın tabii olarak fikir sahibi olduğu, ancak bir o kadar da fikre ihtiyaç duyulan bir alan. Bu nedenle söz konusu alanın, modern dünyada geniş bir yer edindiğini söylemek mümkün. Hayatı hakkınca ve nitelikli yaşamaya dair tavsiye alınabilecek kişilere gelindiğinde ise Türkiye’de herkesin aklına gelecek isimlerden birini tahmin etmek zor değil.
Tarihçi, Akademisyen ve Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye’de akademi camiasının yanı sıra çeşitli yayın mecralarında da ilgiyle takip edilen isimler arasında yer alıyor. Engin bilgi birikimi ve hakim üslubuyla adından söz ettiren Ortaylı; bu kez karşımıza yalnızca cevaplarla değil, bir kitap dolusu yanıtı olan şu soruyla çıkıyor: “Bir Ömür Nasıl Yaşanır?”
via: Beyza Tosun
3. A’dan Z’ye Düşünmek
“Humptydumptycilik” nedir? “Siyasetçi yanıtı” nedir? “Yanlış izin ardından sürüklemek” ile “hayali hasım” arasındaki fark nedir? Birisinin “gelincik sözcükler” kullanıp kullanmadığını nasıl bilebilirim? Warburton gündemdeki konulardan verdiği nükteli örneklerle her zamanki üslubunu konuşturuyor.
A’dan Z’ye Düşünmek belki her tartışmayı kazanmanızı sağlamayacak, ama iyi bir argümanı kötü olandan ayırt etmeyi öğreteceği kesin.
via: Beyza Tosun
4. İnsan Nedir?
Asıl mesleği gazetecilik olan Mark Twain, geçimini sağlamak için yazma yolunu seçen yazarlardandır. Ölümüne kadar yazarlığa devam etmiş ve birçok ölümsüz esere imzasını atmıştır.
Hayatının özellikle son yıllarında sömürü anlayışı ve sömürgecilik, insanoğlunun daha çok kazanma hırsı ve iştahsızlığı, dinî konulardaki ikiyüzlülük ve yalancılık, ırkçılık gibi konularda çeşitli yazılar kaleme almış ve toplumun gelecekte de başına bela olabilecek konular hakkında tespitlerde ve öngörülerde bulunmuştur.
via: Beyza Tosun
5. Beyaz Zambaklar Ülkesinde
Rus edebiyatının büyük yazarlarından Grigory Petrov tarafından kaleme alınan Beyaz Zambaklar Ülkesinde, her sayfasında altı çizilecek önemli dersler veriyor. Dünya klasikleri arasında yer alan roman, uzun yıllar farklı ülkelerin egemenliğinde yaşamış bir toplumun kendi ayakları üzerinde kalkınmasını konu ediniyor. Hayatının önemli bir kısmını Finlandiya’da yaşamış olan Petrov; eserinde ülkenin ekonomiden eğitime, sağlıktan tarıma kadar birçok farklı alandaki gelişimini destansı bir anlatımla ele alıyor.
6. Yalın Startup
Yalın Startup, yeni bir iş kurmayı düşünmeden önce okuduğunuz takdirde size bir hayli zaman ve para kazandıracak en iyi arasında bulunuyor. Bill Gates’in de tavsiye ettiği kitap, çoğu girişimin neden başarısız olduğunu irdeliyor, ve bu başarısızlıkların büyük kısmının kanılabilir olduğunu ortaya koyuyor. Oldukça metodolojik bir çalışma yürüten Ries’ın vardığı sonuçlar daha verimli ve başarılı bir startup’ın nasıl gerçekleştirilebileceğinin anahtarı niteliğinde. Deneysel öğrenmeye ve empirizme önem veren Yalın Startup daha az karmaşık yollarla daha hızlı gelişen işler kurmanıza yardımcı olacaktır.
7. Sıfırdan Bire
Facebook, Microsoft, Paypal, Instagram, Twitter, Linkedin, Whatsapp gibi bir startup fikriniz var ama bunu nasıl hayata geçireceğinizi bilmiyor musunuz? PayPal’ın kurucu ortaklarından ve Facebook’un yatırımcılarından biri olan girişimci Peter Thiel bu sorunun cevabını elinizde tuttuğunuz kitapta veriyor. Thiel öncelikle yaşadığımız çağa dair çok sıradışı bir önermede bulunuyor: “Küçük mobil cihazlar bize her ne kadar birer mucize gibi görünse de aslında teknolojik açıdan durgun geçen bir çağda yaşıyoruz.” Elbette bilgi teknolojileri günden güne hızla gelişiyor ama ilerleme neden sadece Silikon Vadisi ya da bilgisayarlarla sınırlı kalsın ki? İlerleme her endüstri ve sektörde gerçekleştirilebilir bir süreçtir ve başarıya ulaşmak için ihtiyacımız olan tek şey özgün bir fikre sahip olmaktır. Yeni bir şey yapmaktansa var olanı kopyalamak her zaman daha kolaydır. Ne var ki, nasıl yapıldığını bildiğimiz bir şeyi yeniden yapmak dünyayı 1’den n’e götürür. Ama yeni bir şey yaptığınızda 0’dan 1’e gidersiniz. Bir sonraki Bill Gates olmak için bir işletim sistemi kurmak yeterli olmayacak. Larry Page ya da Sergey Brin gibi başarılı olabilmek için yeni bir arama motoru geliştirmek yetmeyecek. Yarının kazananları bugünün pazarıyla zalim bir rekabete girip bundan kazançlı çıkmayacak. Hep beraber rekabetten kaçınacaklar çünkü ortaya koydukları şey benzersiz olacak.
8. Sil Baştan
“Bu, farklı türden okuyucular için yazılmış farklı bir iş kitabı – bir şirket kurmayı aklının ucundan bile geçirmemiş olanlardan tutun da, halihazırdaki başarılı şirket sahiplerine kadar.”
Jason Fried bu ilk kitabını, büyük ve küçük ölçekli girişimciler, yaratıcılar, yaşamlarını şirketlerine adayanlar ve hatta şirket kurmayı hiç düşünmemiş olanlar için yazdı. Seth Godin, yayımlandığı günden bu yana girişimcilik alanında en çok okunan kitaplar arasında bulunan REWORK için, “bu tanıtımı okumayı bırakın ve kitabı satın alın” diyor.
9. Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı
New York Times çok satanlarından olan bu kitap hayatı iyileştirmek ve kendini tanımak üzerine. Benzerlerinin aksine hayatı iyileştirmek için iyimserliği ve her durumun en iyi yanını görmeye çalışmayı önermeyen kitap hayatı olduğu gibi kabullenmenin ve bununla mutlu olmanın mümkün olduğunu iddia ediyor. Mark Manson’ın yazdığı realizm dolu eser her şeyin temeli olarak kendimize gerçekçi bir bakış açısıyla bakmamız gerektiğini söylüyor. Korkularımızı, hatalarımızı kabul etmek bizi cesur ve sorumluluk sahibi bireyler yapıyor. Kafaya takmama sanatını kendi hayatında da uyguladığını söyleyen yazar Manson’ın derinlemesine hayat tavsiyeleri verirken kullandığı dil de samimi ve şakacı. Plaza dili ve iş jargonundan da haz etmeyen yazar Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı’nı okuyucuya en iyi hitap eder biçimde ve kitapta tavsiye ettiği ilkeler doğrultusunda yazmış. Bu da hem kitabın yaşama uygulanabilirliğini kanıtlıyor hem de okuma zevkini artırıyor.
10. İknanın Psikolojisi
İknanın Psikolojisi pazarlama becerilerini geliştirmek için okunması gereken klasikleşmiş kitaplardan biri. Robert Cialdini’nin kitabı yazdığı 1984 yılından beri güncelliğini kaybetmemiş olan bu eser ikna tekniklerinin gücünü kullanarak kitlelerin psikolojisini etkilemeyi öğretiyor. Cialdini’nin teorisine göre iknanın 6 prensibi var: karşılık bulma, tutarlılık, sosyal kanıt, beğeni, otorite ve kıtlık. İknanın Psikolojisi bu prensiplerde uzmanlaşmayı isteyenler için en iyi kaynak. Kitap hem bu taktikleri kullanmayı öğretiyor hem de bunlar size karşı uygulanacak olursa ne yapmanız gerektiğini bilmenizi sağlıyor.