İnsanlar, bilim ve teknoloji dünyanın ilk gününden beri gelişiyor. Bu gelişme her ne kadar en başlarda çok yavaşta olsa, 21. yüzyıl en hızlı gelişim ivmesinin yakalandığı bir asır. Bina kadar bilgisayarların cebimize ya da bileğimize sığması çok az bir zaman aldı ve 21. yüzyılda binlerce buluş ortaya çıktı. Bizde 21. yüzyıla damga vuran 7 buluşu sizler için derledik.
1. Akıllı Telefonlar ve Sosyal Medya
Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, Linkedin gibi onlarca sosyal medya uygulaması var. Şuan dünya üzerindeki nüfusun %45’i en az bir sosyal medya uygulamasını aktif olarak kullanıyor. Günde saatlerimizi harcamamıza sebep olan sosyal medya araçları çoğumuzun hayatını değiştirdi.
2. Google Sürücüsüz Araçlar
Google 2012’nin başından beri sürücüsüz araçlarını test ediyor ve araçlar bir süredir halka açık yollarda ilerlemekte. Sürücüsüz araçların gelecekte insanların bir yerde bir yere gitme şeklini önemli şekilde değiştireceği kesin. Düşünsenize, arka koltukta uyuyorsunuz ve arabanız sizin emrettiğiniz yere size güvenli bir şekilde götürüyor. Muazzam.
3. AbioCor Yapay Kalp
2001 yılında yapılan bir operasyon ile AbioCor yapay kalp bir insana nakledilen ilk yapay kalp oldu. Bu kalbi daha önceki yapay kalplerden ayıran en büyük özelliği ise dışardan enerji ihtiyacı duymaması. Ekstra kablolara ihtiyaç duymayan kalp enfeksiyon riskini de düşürdü.
4. Yapay Zeka Sophia
Robot Sophia, 25 Ekim 2017 tarihinde hayatlarımıza girdi. Robot Sophia, Hanson Robotics’in beyin takımı tarafından geliştirdi. Bu insansı robot yaratılırken hedeflenenler; insanları rahatsız etmeyecek bir görüntüye ve gerçek insanlara hitap edebilecek estetiğe ve bütünleşik sosyal duyarlılığa sahip olmasıydı. Yapay zeka Sophia’nın bu kadar çok ilgi çekmesinin en önemli sebebi, insanların sorduğu sorulara esprili ve zekice yanıtlar vermesiydi. Sophia’nın yapay zekası ve görünümü o kadar büyük bir titizlikle planlandı ki; sorulan sorulara karlı gülümsemesi, insanların yüz ifadelerini anlaması, konuşurken göz teması kurması ve yüzleri tanıması ile herkesi kendine hayran bıraktı.
5. YouTube
YouTube’u bilmeyen yoktur. 2005 yılında 3 eski PayPal çalışanı tarafından kurulan YouTube, şuan içerisinde milyonlarca video barındıyor. Günde milyarlarca görüntüleme alan, milyar dolarlık bu girişim, şuan çoğu insanın ekmek kapısı haline geldi. İnsanlar YouTube’da viral içerikler üreterek binlerce hatta milyonlarca lira para kazanmakta.
6. 4G Bağlantı
4G, daha önceki bağlantı protokollerine göre çok daha hızlı mobil internet, IP telefon, HD mobil TV, video konferansı ve bulut bilişim desteği ile kullanıcılara daha fazla seçenek sundu ve sunmaya devam ediyor.
7. 3D Printer
Bir makine düşünün ki her şeyi oluşturabiliyor. Kulağa bilim kurgu filmi konusu gibi gelse de, günümüzde kullanımı giderek yaygınlaşan 3D yazıcılar sayesinde plastik ya da başka malzemelerden hemen hemen her şeyi üretebilecek durumdayız.