Listelendin
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Anasayfa
  • Gündem
  • Kişisel Gelişim
  • Oyunlandın
  • Bilimlendin
  • Sinemalandın
  • Teknolojilendin
  • Kültürlendin
  • Diğer
    • Sanatlandın
    • Yaşam
    • Üniversite Tavsiyeleri
    • Dünya
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Listelendin
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Anasayfa Üniversite Tavsiyeleri

Doğru Meslek Seçimi ve Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılır ?

Ali Çamlı Ali Çamlı
7 ay önce
Üniversite Tavsiyeleri
8 dakikada oku
236
Paylaşım
748
Görüntüleme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp'ta Paylaş

1 yanlış soru 1 sene, yanlış üniversite tercihi 4 sene, yanlış meslek seçimi ise hayatınızdan bir ömür götürür. Üniversite sonuçlarınız açıklanır ve çevrenizde fikri dahi olmayan insanların size karşı zikri olur. Mahallenizin esnafı “polis olsana oğlum/kızım garanti meslek”, “sen salak mısın mühendislikte iş yok git memur ol sırtını devlete yasla” der. Düşük / ortalama bir puan almışsınızdır, hiçbir vasfı olmayan hayırsız akrabalarınız sizi arar “herkes tıp, hukuk okuyacak diye bir kaide yok” der moralinizi bozar. Aslında çok iyi bir tasarım yeteneğiniz vardır, hayal gücünüze dünyalar sığmaz taşar, grafikerlik okumak istersiniz, anneniz babanız “boş boş konuşma git öğretmen ol” der. Bunları diyenlerin bir kısmı cahildir, bildiği tecrübe ettiği yoldan gitmenizi ister, bir kısmı (anne, baba) korumacı yaklaşır garanti hayat kurmanızı ister, bir kısmının ise tek amacı, beyninin yettiği çapta, 3 gram aklı ile sizinle dalga geçmektir.

Evet arkadaşlar, şuana kadar hiç böyle bir yazı yazmadım, olabildiğince resmi olmaya, doğru ve kesin bilgiler vermeye çalıştım. Ama bu yazı tamamen içimi döktüğüm, kendimin ve çevremdeki arkadaşlarımın yaşanmışlıklarından yola çıktığım bir içerik olacak.

Tüm bu gereksiz ve boş yorumları kenara bırakın, önce beni dinleyin, sonra kendi iç sesinizi. Tek amacım çevresi tarafından baskı gören insanlara yol gösterebilmek.

1. Kendinizi tanıyın

Garanti bir işim olsun, kafam rahat olsun diye sakın düşünmeyin. Yapılan büyük çaplı anketlere ve çevremden gördüklerime göre, istediği meslekte çalışmayan insanlar hayattan hiç zevk almıyorlar. Bir düşünün. Nelere yeteneğiniz var? Neyi seviyorsunuz? Sadece hayalini kurun, sevdiğiniz şeyi iş olarak yapmak size hiç bir işmiş gibi gelecek mi? Düşünsenize yazılımı çok seviyorsunuz, saatlerce kod yazıyorsunuz ve asla sıkılmıyorsunuz. Bunu geliştirip bir iş haline getirdiğinizde, daha doğrusu hobinizden para kazanmaya başladığınız zaman bu hiç size iş gibi gelecek mi? Şirkete gittiğinizde ya da kendi şirketinizi kurduğunuzda, sadece parası güzel diye bu işe başlayıp ofise gelen insanla, bunu zevkle yapan siz ile arasında dağlar kadar fark olacak. Yazılım sadece bir örnekti. Bu uzun yazının özeti sevdiğiniz şeyi yapın.

2. Ailenizi tanıyın

Bir iş kuracağınızı ( ofis açmak, dükkan açmak, bir start-up kurmak) varsayın. Aileniz yanınızda olacak mı? Sizi destekleyecek maddi gücü (sermayesi) ya da manevi gücü (arkanızda olduğunu hissettirme) var mı? Buna cevabınız hayırsa, bu durumu tekrar gözden geçirin. Üniversiteye gidecek olduğunuzda bile şehir tercihi yaparken bu durum çok önemli. Bir Anadolu ilindeki yapacağınız harcamayla metropolde yapacağınız harcama bir değil. Aylık ne kadar harçlık / kira parası gönderebileceğini önce ailenize sorun. Sonra durum değerlendirmesi yapın. Sırf sosyal ortam çok iyi diye, ailenizin karşılayamayacağı illere gitmeyin. Önce onlar üzülür sonra siz.

3. Herşeyi çevrenizden beklemeyin

Bir akrabanız x bölümünü okuyup bitirmiş ve çok yüksek maaşlar alıyor olabilir. Bu durum asla sizin için bir sebep olmasın. Çünkü onun yapabildiğini siz yapamayabilirsiniz. Siz sadece sonucu görüyorsunuz o da “Yüksek maaş”. Buraya gelene kadar kim bilir hangi yollardan geçti? Bunu hiç sordunuz mu? Peki bunu siz yapabilir misiniz? İçimde bu heves var mı, bende bunu istiyor muyum, bu hayat bana göre mi diye kendinize sorun.

4. Önce bölüm seçin

Puanınıza göre asla ve asla tercih yapmayın. Diyelim ki sayısal alanda ilk 5000’e girdiniz. Çok yüksek ihtimal aileniz size garanti meslek ve yüksek maaşı var diye Tıp yazmanızı isteyecek. Ama bu cümledeki iki anahtar kelimeyi unutmayın, aileniz isteyecek, siz değil. Önce yapmak istediğiniz mesleği belirleyin. Bu yazımda daha açıklayıcı olması için kendi bölümüm olan Endüstri Mühendisliğinden örnek vereceğim. Diyelim ki Endüstri Mühendisliği bölümü sizin için çok uygun ve bu bölümü istiyorsunuz. 2 seçenek var. Ya puanınız bu bölüm için yeterli değil ya da yeterli. Yeterli değilse direkt 5. maddeye geçebilirsiniz. Eğer yeterliyse 6. maddeye atlayın.

5. Korkma, DGS diye bir nimet var

İllaki duymuşsunuzdur DGS’yi. Duymadıysanız da şimdi öğrendiniz. DGS ( Dikey Geçiş Sınavı ) 2 yıllık mezun olduğunuz bölümden, o bölümle alakalı bölümlere geçiş sınavıdır. Diyelim ki Endüstri Mühendisliğine puanınız yetmedi. Yine 2 seçenek var. Ya mezuna kalıp 1 yıl daha çalışacaksınız ya da 2 yıllık bir bölüme gideceksiniz. ÖSYM’nin DGS tablosunu açın. Hangi bölümden hangi bölüme geçilebiliyor diye bakın. 2 yıllık tercih yapacaksanız Endüstri Mühendisliği bölümü ile en alakalı bölüme gidin ki, sınavı kazandığınızda 1. sınıftan değilde 2. ya da 3. sınıftan başlayın. Çünkü kayıt esnasında aldığınız ve alacağınız derslere bakıp sizi bazı derslerden muaf edip sınıf atlatabiliyorlar. Şimdi diyeceksiniz ki madem bu kadar kolay neden herkes DGS yapmıyor? DGS’nin sırrını çözenler her türlü bu sınavı kazanıyor arkadaşlar. Bu sır ise sadece “HIZ”. Konuları TYT sınavına çok yakın olan bu sınavda size sadece Türkçe ve Matematik soruyorlar. 60’ardan 120 soru için 150 dakika süreniz var. Bu süre yeterli gibi durabilir ama inanın sorulara çok fazla zaman ayırmanız gerekiyor. Günde 1 saat düzenli bir çalışma ve hızlı soru çözümü ile inanın bana istediğiniz bölüme/üniversiteye geçebilirsiniz.

Not: 3 üzerinde ortalama yapmak sınavda sizi çok öne atacaktır. Unutmayın ortalamanız sınavı etkiliyor.

6. Sonra şehir seçin

Şehir çok önemli. 2. madde de bahsettiğim gibi ailenizin bütçesi ve sizin isteklerinizle en uyumlu şehri tercih etmelisiniz. Çünkü bazı yerler o kadar berbat ki, sadece orada bulunan ilçe/kasaba kalkınsın, esnaf para kazansın diye açılmış fakülteler var. Bunu çok iyi araştırmanız lazım. Aklınızda bir fikir yoksa, “Üniversite Okumak İçin En İyi Şehirler” başlıklı yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

7. Seçtiğiniz şehre göre üniversiteleri sıralayın

Diyelim ki Endüstri Mühendisliği bölümünü İstanbul’da okumaya karar verdiniz. Üniversite seçimi çok önemli. Üniversite seçerken kurumların, kişisel gelişim ve kariyer desteğini ne kadar verdiğini, prestijlerini, burs imkanlarını, akademik kadrolarını (mezun oldukları yerler, tezleri, basılmış kitapları, ödülleri) şehre uzaklığını, sosyal imkanlarını, şirketlerin gözündeki itibarlarını ( bazı şirketler, mimlenmiş özel üniversitelerden gelen hiç bir öğrenciyi şirkete kabul etmiyorlar.) iyice araştırmanız lazım. Eğer özel üniversitede okuyacaksanız, barınma ve yeme içme fiyatlarını, dersten kaldığınız takdirde alttan alma fiyatlarını, okulu uzattığınız takdirde alacakları ücretleri araştırmanız gerekir. ( Bazı üniversiteler her alttan kalan derste ücret alırken bazıları 7 yıl boyunca ücret almayacağına dair tahhahüt veriyor.)

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Aklına takılan şeyler hala varsa “Üniversite Tercihleri” kategorimizi ziyaret edebilirsin.

Etiketler: meslek seçiminasıl yapılırtavsiyeüniversite tercihleri
Paylaş22TweetGönder
Ali Çamlı

Ali Çamlı

Bilgisayar Programcısı, Endüstri Mühendisliği öğrencisi, 21 yaşında bir girişimci.

BenzerGönderiler

Mezun Olduktan Sonra Kolayca İş Bulabileceğiniz 5 Bölüm
Üniversite Tavsiyeleri

Mezun Olduktan Sonra Kolayca İş Bulabileceğiniz 5 Bölüm

Ali Çamlı
7 ay önce
249
Geleceğin Meslekleri En İyi ve En Çok Kazandıran Meslekler
Üniversite Tavsiyeleri

Geleceğin Meslekleri: En İyi ve En Çok Kazandıran Meslekler

Ali Çamlı
7 ay önce
245
Türkiye'deki En Prestijli 7 Meslek
Kültürlendin

Türkiye’deki En Prestijli 7 Meslek

Ali Çamlı
7 ay önce
499
En İyi Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği Veren Üniversiteler
Üniversite Tavsiyeleri

Top 10: En İyi Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği Veren Üniversiteler

Ali Çamlı
7 ay önce
315
Yükleniyor
Sonraki Gönderi
Yeni Başlayanlar İçin Anlamlı Minimal Dövme Modelleri

Yeni Başlayanlar İçin Anlamlı Minimal Dövme Modelleri

Yorumlar 1

  1. Geri bildirim: Mezun Olduktan Sonra Kolayca İş Bulabileceğiniz 5 Bölüm
kelime dağarcığı
Bilimlendin

Kelime Dağarcığı Geliştirme (Haznesi ) Adına Her şey

Şubat 3, 2021
88
rol yapma oyunları
Oyunlandın

Dünyanın en sevilen RPG Oyunları : 2020 Önerileri

Ocak 30, 2021
2.2k
Exxen önerileri
Gündem

Exxen Önerileri Exxen Dizileri Ve İzlemenizi Tavsiye Ettiğimiz Programlar

Ocak 30, 2021
324
Macera oyunları 2020
Oyunlandın

Dünyanın En iyi Macera Oyunları PC 2020 Önerileri

Ocak 30, 2021
540
en iyi korku oyunları
Oyunlandın

Dünyanın en sevilen Korku Oyunları : 2020 Önerileri

Ocak 30, 2021
169
ön muhasebe
Kişisel Gelişim

Ön muhasebe nedir?

Ocak 24, 2021
17
açık dünya
Oyunlandın

Dünyanın en iyi açık dünya oyunları 2020 Önerileri Pc

Ocak 21, 2021
147
sanal gerçeklik oyunları (VR)
Oyunlandın

Dünyanın en iyi sanal gerçeklik (VR) oyunları

Ocak 16, 2021
41
Hasan sabbah ve haşhaşi suikastçileri
Tarihlendin

Hasan sabbah ve haşhaşi suikastçileri

Ocak 16, 2021
33
en iyi sansar salvo şarkıları
Müzik

En iyi Sansar Salvo şarkıları

Aralık 29, 2020
38
rpg oyunları
Oyunlandın

Tomb Raider İnceleme

Aralık 23, 2020
43
sagopa kajmer kimdir
Müzik

Sagopa Kajmer Kimdir ?

Aralık 20, 2020
54
sagopa kajmer sözleri
Müzik

Sagopa Kajmer Albümleri

Aralık 20, 2020
43
leonardo da vinci eserlerii
Kültürlendin

Leonardo da Vinci’nin 9 Ünlü Sanat Eseri

Aralık 20, 2020
110
En iyi 5 Battle Royale Oyunu: 2020 Önerileri
Oyunlandın

En iyi 5 Battle Royale Oyunu: 2020 Önerileri

Aralık 19, 2020
273
Dünyanın En Sevilen MMORPG Oyunları: 2020 Önerileri
Oyunlandın

Dünyanın En Sevilen MMORPG Oyunları: 2020 Önerileri

Aralık 13, 2020
11.1k
Yurt Dışında Yaşamak İçin 7 Haklı Sebep
Dünya

Yurt Dışında Yaşamak İçin 7 Haklı Sebep

Aralık 12, 2020
296
diyet
Yaşam

Diyet Salata Nasıl Olmalı?

Aralık 10, 2020
40
meteor
Kültürlendin

Meteor Neden Yanar?

Aralık 8, 2020
12
Astronomi
Kültürlendin

Astronomi Zaman Birimi Olarak Ne Kullanılır?

Aralık 8, 2020
17
serbest vuruş
Kişisel Gelişim

Futbol Nedir? | Kuralları | Nasıl Oynanır

Aralık 8, 2020
190
Mavi Işık Cildinize Zarar Veriyor Olabilir
Bilimlendin

Mavi Işık Cildinize Zarar Veriyor Olabilir

Aralık 8, 2020
17
araba
Yaşam

Araba Nasıl Temiz Yıkanır?

Aralık 7, 2020
8
sadakat butonu
  • Trendler
  • Yorumlar
  • Son
Dünyanın En Sevilen MMORPG Oyunları: 2020 Önerileri

Dünyanın En Sevilen MMORPG Oyunları: 2020 Önerileri

Aralık 13, 2020
Marvel Dizileri İzleme Sırası

Marvel Dizileri İzleme Sırası

Mayıs 1, 2020
rol yapma oyunları

Dünyanın en sevilen RPG Oyunları : 2020 Önerileri

Ocak 30, 2021
arkadaş edinmek

Arkadaş edinmek, Arkadaş edinmenin yolları, Sosyal olmanın yolları

Ekim 1, 2020
Çağatay Ulusoy'un Eski Sevgilileri

Ünlü Model Çağatay Ulusoy’un Eski Sevgilileri

Ağustos 4, 2020
Macera oyunları 2020

Dünyanın En iyi Macera Oyunları PC 2020 Önerileri

Ocak 30, 2021
hava kirliliği

Hava kirliliği nedir ? Nedenleri Sebepleri Kısaca

Şubat 10, 2021
kelime dağarcığı

Kelime Dağarcığı Geliştirme (Haznesi ) Adına Her şey

Şubat 3, 2021
rol yapma oyunları

Dünyanın en sevilen RPG Oyunları : 2020 Önerileri

Ocak 30, 2021
Exxen önerileri

Exxen Önerileri Exxen Dizileri Ve İzlemenizi Tavsiye Ettiğimiz Programlar

Ocak 30, 2021
Macera oyunları 2020

Dünyanın En iyi Macera Oyunları PC 2020 Önerileri

Ocak 30, 2021
en iyi korku oyunları

Dünyanın en sevilen Korku Oyunları : 2020 Önerileri

Ocak 30, 2021

Sosyal Medyada Takip Et

Facebook Twitter Instagram Pinterest
  • Gizlilik ve Güvenlik
  • Hakkımızda
BİZE İÇERIK GÖNDER

© 2020 Listelendin.com - Tüm Hakları Saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Anasayfa
  • Gündem
  • Kişisel Gelişim
  • Oyunlandın
  • Bilimlendin
  • Sinemalandın
  • Teknolojilendin
  • Kültürlendin
  • Diğer
    • Sanatlandın
    • Yaşam
    • Üniversite Tavsiyeleri
    • Dünya

© 2020 Listelendin.com - Tüm Hakları Saklıdır.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In