Listelendin
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Anasayfa
  • Gündem
  • Kişisel Gelişim
  • Oyunlandın
  • Bilimlendin
  • Sinemalandın
  • Teknolojilendin
  • Kültürlendin
  • Diğer
    • Sanatlandın
    • Yaşam
    • Üniversite Tavsiyeleri
    • Dünya
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Listelendin
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Anasayfa Kişisel Gelişim

Etkili ve Verimli Ders Çalışmak Hakkında 20 Yöntem

Taner ALTAY Taner ALTAY
5 ay önce
Kişisel Gelişim
13 dakikada oku
2
Paylaşım
87
Görüntüleme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp'ta Paylaş

Merhaba sevgili okuyucularım. bu yazımızda, etkili ve verimli ders çalışmak hakkında 20 yöntemi okuyacaksınız.

Hayatta kendinizi hedeflediğiniz noktada görmek için ilk adımınız ders çalışmak olmalıdır. Fakat çok ders çalışsanız bile eğer verimli çalışmıyorsanız, hayatta en değerli olan zamanınızı boşa harcamış olursunuz. Günlerce amaçsız ve yöntemsiz bir şekilde ders çalışmaktansa, günde 2 saat bilinçli ve programlı ders çalışmanın size ve sınavlarınıza daha çok faydası olacaktır. Hedefe giden her yol mübahtır anlayışı doğrultusunda bu yazımda size etkili ve verimli ders çalışmak hakkında 20 yöntemi açıklayacağım.

Etkili ve verimli ders çalışmak hakkında 20 yöntem

1. Hedefinizi Belirleyin

Hedef belirlemek her zaman yaşamınızın bir parçası olacaktır. Gireceğiniz sınavda belirleyeceğiniz hedef mutlaka size ait olmalıdır. Bu konuda sorumluluğu üstlenip aile, arkadaş, veya öğretmenlerinizin size empoze ettiği çerçeveden çıkmanız gerekir. Bu önemli kararı verirken ulaşılabilirliğini araştırarak, hedefinize ulaşacağınız en uygun yolu belirlemeniz gerekir.

2. Ders Çalışma Programı Hazırlayın

Hazırlayacağınız düzenli bir ders çalışma programı, sizi başarıya sürükleyecek disiplini sağlayacaktır. Bununla birlikte bu programı hazırlarken zamanınızı en iyi şekilde değerlendirmeli, tekrar saatlerinizi belirlemeli, hangi teknikleri uygulayacağınızı seçmeli ve günlük haftalık hatta aylık planlamalar yapmalısınız. Bu planlamaları yaparken bitirmeniz gereken konuları sınav tarihine göre ayarlamalı, gün ve gün bu programa elinizden geldiğince uymalısınız.

3. Uygun Çalışma Ortamı Oluşturun

Uzun saatler geçireceğiniz bu ortamda dikkat etmeniz gereken pek çok nokta vardır. Bunlardan birisi ders çalışırken dikkatinizin çok kolay dağılabilir olmasıdır. Bu yüzden hazırladığınız bu ortamda dikkatinizi dağıtabilecek tüm eşyaları kendinizden uzak tutmalısınız. Bununla birlikte vücudunuza uygun yükseklikte bir çalışma masanız ve çalışma koltuğunuz yoksa uzun süreli ve hatalı oturmak, kronik yorgunluk, bel ve boyun fıtığı gibi rahatsızlıklara sebebiyet vericektir. Bu da odaklanmanızı engellemekle birlikte uzun süreli çalışmanıza engel olacaktır.  Ayrıca bulunacağınız odanın ışıklandırması göz yormayacak seviyede olmasına ve odanızın havalandırmasına dikkat etmelisiniz.

4. Uykunuza Dikkat Edin

Sağlıklı bir insanın ortalama uyuması gereken süre; yaşa, mevsime ve yaşanılan bölgeye göre değişmektedir. Uzmanlar yaşlara göre uyku süresini;

14 ile 17 yaş aralığı 8-10 saat arası
18 ile 25 yaş aralığı 7-9 saat arası
24 ile 65 yaş aralığı 7-9 saat arası

olarak açıklıyor. Eğer gereğinden fazla veya az uyursak vücut direncinin azalması veya depresyon gibi psikolojik bozukluklara yol açabiliriz.

Peki Sağlıklı Bir Uyku İçin Neler Yapmalıyız ?

  • Erken saatte uyumanız sirkadiyen ritmi ve sağlığınız açısından önemlidir. Bu sebeple gecenin geç saatlerine uykunuzu ertelemeyiniz.
  • Her zaman aynı saatte uyuyup aynı saatte uyanmaya çalışınız. Böylece güne dinç kalkmanız için gereken düzeni sağlamış olucaksınız.
  • Yatmadan önce bir bardak ılık süt içmeniz ve ılık duş almanız uyumanıza yardımcı olucaktır.
  • Yemek yedikten hemen sonra uyumayınız. Yemekten hemen sonra uyumak, felç riskini artırabileceği gibi obeziteye sebebiyet verir.
  • Ortopedik bir yastık ve yatak kullanın. Günümüzün büyük bir kısmını yataklarımızda geçiririz. Ortopedik yataklar vücudumuzun bel ve omurga kısımlarını destekleyen özelliklere sahiptirler. Bu sayede güne ağrısız uyanmanıza yardımcı olurlar.
  • Uyku saatinize 3 saat kala kafeinden uzak durun. Kafein uykuyu teşvik etmek amacıyla adenozin’i kabul eden reseptörleri yani alıcı sinirleri tıkamaktadır. Bu sebepten dolayı beyin uyku sinyallerine ulaşamaz.
  • Mümkün olduğunca sağ tarafınıza yatmaya çalışın. Diğer şekillerde uyumanız solunum veya kalp ile ilgili hastalıklar açısından sakıncalı olabilir.

5. Egzersiz Yapın

Yapılan pek çok deneyde egzersiz yapmanın, beynin öğrenme kapasitesini arttırdığı gözlenmiştir. Derse geçmeden önce egzersizler yapmanız beden ve zihin sağlınız için iyi olacaktır.

“Sağlam Kafa Sağlam Vücutta Bulunur.”

Mustafa Kemal Atatürk

6. Dikkatinizi Dağıtacak Cihazları Kapatın
(cep telefonu, bilgisayar, televizyon vb.)

Ders çalışmaya karar verdikten sonra dikkatinizi dağıtabilecek tüm cihazlardan uzaklaşmanız hatta kapatmanız, derse odaklanmanız için büyük önem taşımaktadır.

7. Haberleri Takip Etmeyin

Günümüzde malesef kötü haberler iyi haberlerden fazla olduğu için önemli olmadıkça haber takip etmemeye özen gösterin. Bu sizin motivasyonunuzu veya modunuzu etkileyebileceği gibi ders çalışma esnasında zihninizi meşgul etmenize neden olabilir.

8. Bol Su İçin

Bu süreçte en çok ihtiyaç duyacağımız organ olan beyin %78 ila 80 arası sudan oluşmaktadır. Bol su içmeniz, beyninizi taze tutucak ve sağlınıza katkıda bulunucaktır.

9. Kaynaklarınızı Güncel Tutun

Dönem dönem eğitim sistemimizde ve dünyada pek çok değişiklikler meydana gelmektedir. Bu sebeple kaynaklarımızın güncel ve güvenilir olmasına özen göstermeliyiz. Ayrıca geniş bir bilgiye ulaşmak istiyorsak, tek bir kaynaktan faydalanmak yerine daha fazla kaynaktan yararlanmanız gerekmektedir.

10. Kendinizi Derse Hazırlayın

İnsanlar bahane bulmakta uzmandırlar. Bu yüzden ders çalışmaya hazırlanırken kendinizi bahaneler ile avutmamalı ve disiplininizi korumalısınız. Derse başlamadan önce masa düzeninizi kontrol etmeli, kaynaklarınızı yakınınızda bulundurmalı, ders çalışma esnasında ihtiyacınız olabilecek araç ve gereçleri yanınızda bulundurmaya özen göstermelisiniz.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer olay ise, derse başlamadan önce aç veya yemekten yeni kalkmış olmamalısınız. Açlığınız dikkatinizi dağıtmanıza, yeni yemekten kalkmanız ise üzerinize bir ağırlık çökmesine sebep olacağı için ders çalışırken dikkat kaybı yaşayabilirsiniz.

11. Zordan Kolaya Doğru İlerleyin

Önce zor olan konu ile başlamanız sizin için daha verimli olacaktır. Bunun sebebi ilk derse başladığınız enerji ve odaklanma seviyenizin sonlara oranla daha fazla olmasıdır. Ayrıca konular kolaylaştıkça motivasyonunuz ve çalışma verimliliğiniz artacaktır.

12. Kısa Notlar Alın

“…… Kim Kurmuştu ?” ya da “…… Tarihi Neydi Ya ?” gibi buna benzeyen soruları kendinize sormak istemiyorsanız kısa kısa not almayı tercih edin. Bu ufak notlar sizin tekrarınızı kolaylaştırır, anlayarak okumanıza veya dikkatli dinlemenize yardımcı olur.

13. Merak Et

Bildiğimiz üzere ders çalışmak veya bir paragrafı okumak oldukça sıkıcı olabiliyor. Fakat bunu eğlenceli hale getirmek sizin elinizdedir. Eğer yazılanı ve anlatılmak isteneni merak ederseniz, bu durumu lehinize çevirip eğlenceli hale getirmiş ve dikkatinizi yoğunlaştırmış olucaksınız.

14. Çabalamaktan Vazgeçmeyin

En önemli aşamadan biri olan bu noktada kendinize olan güveni kaybetmemeniz büyük önem taşıyor. Yapamıyorum demek yerine yapmalıyım demeniz başarıya olan açlığınızın sönmemesine neden olucaktır.

Konuyu ısrarla okumanıza veya çözmeye çalışmanıza rağmen anlamadınız. Peki ne yapmalısınız ?

Böyle bir durumda vazgeçmek yerine yardıma başvurmalısınız. Bunun için konu anlatımı içerikli videolar izleyebilir ya da konuyu anlayan bir arkadaşınızdan yardım isteyebilirsiniz.

15. Kendinize Kısa Molalar Verin

Öncelikle kendinizi bu konuda tartmanız çok önemlidir. Her insan için ders çalışma süresi aynı olmayabilir. Odaklanma  problemi yaşamaya veya yorgunluğunuz artmaya başladıysa, bu sizin mola vaktinizin geldiğinin göstergesidir.

Peki Ders Çalışma Molaları Ne Kadar Olmalı ?

Dikkat etmeniz gereken tek nokta mola sürenizin 15 dakikayı geçmemesi olmalıdır. Eğer 15 dakikayı geçerseniz kendinizi tekrar ders başına dönmek için ikna etmeniz hiç kolay olmayacaktır.

16. Tekrarlar Yapın

Eğer çalıştığınız konuların hafızanızda kalıcı olarak yer almasını istiyorsanız, uyumadan önce çalıştığınız konuları tekrar etmenizin size faydası olacaktır. Yapacağınız tekrarları kolaylaştırmak için tuttuğunuz kısa notları kullanmak işinizi kolaylaştırabilir.

17. Kütüphaneye Gidin

Okumak, araştırmak ve ders çalışmak için gidilen bu yerlerde, ihtiyaç duyduğunuz bilgi kaynağına ulaşmak oldukça kolay olacağı gibi etrafınızdaki insanların kaydettiği eforu görünce ders çalışma isteğiniz, kapınızı mutlaka çalacaktır.

18. Arkadaşlarınızla Buluşup Ders Çalışın

Her zaman olmasada arkadaşlarınız ile belirli aralıklarla buluşarak ders çalışmanız sizin için faydalı olabilir. Böylece ders çalışmayı daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Ayrıca grup olarak çalıştığınız süre içerisinde birbiriniz ile fikir alışverişinde bulunabilir veya ders konuları ile ilgili, birbirinize yardımcı olabilirsiniz.

19. Sınav Simülasyonları Yapın

Verdiğiniz emeğin karşılığını almak için girdiğiniz bu sınavlarda, heyecana kapılıp bildiklerinizi de unutmak istemiyorsanız, bol bol gireceğiniz sınavın şartlarını taklit etmeniz gerekmektedir. Bunun için gireceğiniz sınavın saatinden yaklaşık 1 saat önce uyanmalı, sınavın başlangıç ve bitiş saatlerini gireceğiniz sınava göre oranlayıp aynı şartları oluşturmalısınız. Bu şekilde rutine bağlayabilirseniz hem netlerinizi ve eksiklerinizi görebilir hem de gireceğiniz sınavın heyecanını bir nebze de olsa azaltabilirsiniz.

20. Kendinizi Ödüllendirin

Uzun süreli çalışma temposundan sonra kendinizi ödüllendirmekten çekinmeyin. Böylece motivasyonunuz ve stresiniz azalacağı gibi, tekrar ders çalışmaya başladığınızda daha verimli olabilirsiniz.

Verimli ders çalışmak hakkında makaleyi okudunuz, buradaki bütün adımları elinizden geldiği kadar uygulamaya çalışın. Hiçbir zaman pes etmeyin, hedeflerinize koşun, güzel bir gelecek sahibi olmanız için bu çok önemli.

Buna Benzer Diğer Faydalı Bilgiler Haberleri İçin Bu Linki Takip Edebilirsiniz.

PaylaşTweetGönder
Taner ALTAY

Taner ALTAY

BenzerGönderiler

hava kirliliği
Kişisel Gelişim

Hava kirliliği nedir ? Nedenleri Sebepleri Kısaca

Ferdi Hamal
3 hafta önce
38
kelime dağarcığı
Bilimlendin

Kelime Dağarcığı Geliştirme (Haznesi ) Adına Her şey

Ferdi Hamal
4 hafta önce
88
ön muhasebe
Kişisel Gelişim

Ön muhasebe nedir?

Ferdi Hamal
1 ay önce
17
serbest vuruş
Kişisel Gelişim

Futbol Nedir? | Kuralları | Nasıl Oynanır

Ferdi Hamal
3 ay önce
190
Yükleniyor
Sonraki Gönderi
STOA Yaşam Dersleri

STOA Yaşam Dersleri

kelime dağarcığı
Bilimlendin

Kelime Dağarcığı Geliştirme (Haznesi ) Adına Her şey

Şubat 3, 2021
88
rol yapma oyunları
Oyunlandın

Dünyanın en sevilen RPG Oyunları : 2020 Önerileri

Ocak 30, 2021
2.2k
Exxen önerileri
Gündem

Exxen Önerileri Exxen Dizileri Ve İzlemenizi Tavsiye Ettiğimiz Programlar

Ocak 30, 2021
325
Macera oyunları 2020
Oyunlandın

Dünyanın En iyi Macera Oyunları PC 2020 Önerileri

Ocak 30, 2021
542
en iyi korku oyunları
Oyunlandın

Dünyanın en sevilen Korku Oyunları : 2020 Önerileri

Ocak 30, 2021
169
ön muhasebe
Kişisel Gelişim

Ön muhasebe nedir?

Ocak 24, 2021
17
açık dünya
Oyunlandın

Dünyanın en iyi açık dünya oyunları 2020 Önerileri Pc

Ocak 21, 2021
148
sanal gerçeklik oyunları (VR)
Oyunlandın

Dünyanın en iyi sanal gerçeklik (VR) oyunları

Ocak 16, 2021
42
Hasan sabbah ve haşhaşi suikastçileri
Tarihlendin

Hasan sabbah ve haşhaşi suikastçileri

Ocak 16, 2021
33
en iyi sansar salvo şarkıları
Müzik

En iyi Sansar Salvo şarkıları

Aralık 29, 2020
38
rpg oyunları
Oyunlandın

Tomb Raider İnceleme

Aralık 23, 2020
43
sagopa kajmer kimdir
Müzik

Sagopa Kajmer Kimdir ?

Aralık 20, 2020
55
sagopa kajmer sözleri
Müzik

Sagopa Kajmer Albümleri

Aralık 20, 2020
43
leonardo da vinci eserlerii
Kültürlendin

Leonardo da Vinci’nin 9 Ünlü Sanat Eseri

Aralık 20, 2020
110
En iyi 5 Battle Royale Oyunu: 2020 Önerileri
Oyunlandın

En iyi 5 Battle Royale Oyunu: 2020 Önerileri

Aralık 19, 2020
273
Dünyanın En Sevilen MMORPG Oyunları: 2020 Önerileri
Oyunlandın

Dünyanın En Sevilen MMORPG Oyunları: 2020 Önerileri

Aralık 13, 2020
11.1k
Yurt Dışında Yaşamak İçin 7 Haklı Sebep
Dünya

Yurt Dışında Yaşamak İçin 7 Haklı Sebep

Aralık 12, 2020
296
diyet
Yaşam

Diyet Salata Nasıl Olmalı?

Aralık 10, 2020
41
meteor
Kültürlendin

Meteor Neden Yanar?

Aralık 8, 2020
12
Astronomi
Kültürlendin

Astronomi Zaman Birimi Olarak Ne Kullanılır?

Aralık 8, 2020
17
serbest vuruş
Kişisel Gelişim

Futbol Nedir? | Kuralları | Nasıl Oynanır

Aralık 8, 2020
190
Mavi Işık Cildinize Zarar Veriyor Olabilir
Bilimlendin

Mavi Işık Cildinize Zarar Veriyor Olabilir

Aralık 8, 2020
17
araba
Yaşam

Araba Nasıl Temiz Yıkanır?

Aralık 7, 2020
8
sadakat butonu
  • Trendler
  • Yorumlar
  • Son
Dünyanın En Sevilen MMORPG Oyunları: 2020 Önerileri

Dünyanın En Sevilen MMORPG Oyunları: 2020 Önerileri

Aralık 13, 2020
Marvel Dizileri İzleme Sırası

Marvel Dizileri İzleme Sırası

Mayıs 1, 2020
rol yapma oyunları

Dünyanın en sevilen RPG Oyunları : 2020 Önerileri

Ocak 30, 2021
arkadaş edinmek

Arkadaş edinmek, Arkadaş edinmenin yolları, Sosyal olmanın yolları

Ekim 1, 2020
Çağatay Ulusoy'un Eski Sevgilileri

Ünlü Model Çağatay Ulusoy’un Eski Sevgilileri

Ağustos 4, 2020
Macera oyunları 2020

Dünyanın En iyi Macera Oyunları PC 2020 Önerileri

Ocak 30, 2021
hava kirliliği

Hava kirliliği nedir ? Nedenleri Sebepleri Kısaca

Şubat 10, 2021
kelime dağarcığı

Kelime Dağarcığı Geliştirme (Haznesi ) Adına Her şey

Şubat 3, 2021
rol yapma oyunları

Dünyanın en sevilen RPG Oyunları : 2020 Önerileri

Ocak 30, 2021
Exxen önerileri

Exxen Önerileri Exxen Dizileri Ve İzlemenizi Tavsiye Ettiğimiz Programlar

Ocak 30, 2021
Macera oyunları 2020

Dünyanın En iyi Macera Oyunları PC 2020 Önerileri

Ocak 30, 2021
en iyi korku oyunları

Dünyanın en sevilen Korku Oyunları : 2020 Önerileri

Ocak 30, 2021

Sosyal Medyada Takip Et

Facebook Twitter Instagram Pinterest
  • Gizlilik ve Güvenlik
  • Hakkımızda
BİZE İÇERIK GÖNDER

© 2020 Listelendin.com - Tüm Hakları Saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Anasayfa
  • Gündem
  • Kişisel Gelişim
  • Oyunlandın
  • Bilimlendin
  • Sinemalandın
  • Teknolojilendin
  • Kültürlendin
  • Diğer
    • Sanatlandın
    • Yaşam
    • Üniversite Tavsiyeleri
    • Dünya

© 2020 Listelendin.com - Tüm Hakları Saklıdır.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In