MMORPG türü oyunlar eskiye nazaran daha az oyuncuya hitap etse de hala milyonlarca oyuncunun severek oynadığı oyun türleri arasında. Şu sıralar oyuncular arasında MOBA, Battlegrounds, FPS tarzında oyunlar rağbet gördüğü için yeni MMORPG tarzı oyunlar eskisi kadar çok çıkmıyor. Fakat yine de bu kaliteli MMORPG oyun olmadığı anlamına gelmiyor. Bu yazımda özellikle bulunduğumuz süreçte evde kalan oyuncular için çok sevilen ve ses getiren MMORPG oyunları listeledim, iyi okumalar.
1. TERA Online:
TERA Online, Koreli Bluehole Studio tarafından geliştirilen 2011 yılında Güney Kore’de,2012 yılında Kuzey Amerika ve Avrupa’da yayınlanan, ücretsiz devasa çevrimiçi rol yapma oyunudur. Oyun, Unreal Engine 3 grafik motoru ile geliştirilmiş nefes kesici dünyasını sunuyor size. Çıktığı dönemde grafik ve oynanış olarak oldukça ses getirmiştir. Oyunun oynanış olarak en önemli özelliği non-target olmasıdır. Yani karakterinizin yeteneklerini hedef seçerek kullanmıyorsunuz, yeteneklerinizi rakibe isabet ettirmeniz lazım.
MMORPG oyunların en sevdiğim özelliklerinden biri hikayeleri olduğu için kısaca oyunun hikayesine değinmek istiyorum. TERA dünyası, Arun ve Shara adlı sınırsız güçteki iki titanın uykuya dalmasıyla oluşmuştur. Uyudukları pozisyon kıtaları ve rüyaları da bu kıtaların içindeki yaşamı hayata geçirmiştir. Bizim TERA oynarken seçtiğimiz karakterler de Arun ve Shara’nın rüyasındandır.
Oyun zindan ve görev bakımından oldukça zengin. Hatta oyuncuların bazıları görevlerin uzun ve zindanları zor olması yönünden şikayetçi fakat yine de çoğunluk oyunun bu yönünden memnun. Ayrıca oyunun karakter yaratma ekranı ve kozmetik yönü oldukça zengin.Ayrıca rpg oyunlarını seviyorsanız eğer rpg oyunları önerileri yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Toplam 7 ırk ve 13 sınıf olması bakımından oyun size oldukça geniş bir seçim yelpazesi sunuyor. Fakat unutulmamalıdır ki bazı sınıfları sadece belirli ırkları seçerseniz kullanabiliyorsunuz (Reaper sınıfını sadece Eline ırkı kullanabiliyor gibi).
2020 yılının MMORPG oyunları arasında eskisi kadar popüler olmasa da hala oynanabilir olduğunu oyuncu sayısından anlayabiliyoruz. Daha önce oynamadıysanız kesinlikle deneyin.
2. Black Desert Online:
Koreli oyun geliştiricisi Pearl Abyss tarafından geliştirilen ve 2014 yılında çıkış yapan BDO, ülkemizde 3 yıllık bir hasret sonucu 2017 yılında tamamen Türkçe olarak yayınlandı. Bu tarz büyük ve kaliteli bir oyunun Türkçe olması bizim için oldukça iyi. Özellikle oyunun grafikleri oldukça gerçekçi duruyor. Çevre detayları olsun yeteneklerin görselleri olsun oldukça tatmin edici. İşin içine Koreliler girince oyunlarda kaliteli grafiklere sahip oluyor diyebiliriz. Ayrıca karakter yaratma ekranı uğraşsanız ailenizden birinin ya da bir arkadaşınızın yüzünü yapabileceğiniz kadar detaylı.
Oyunun bu kadar ses getirmesinin ana nedenlerinden biri aslında grafikleri. Çünkü diğer MMORPG oyunlarından daha fazla görsel şölen sunuyor size oyun. Aynı zamanda oyunun craft ve ticaret sistemi de oldukça gelişmiş. Oyunda çiftçilik, aşçılık vb. yapabilirsiniz. Oyunu steam üzerinden alarak oynayabilirsiniz. Fiyatlarını söylemek gerekirse standart paket 19 tl, gümüş paket 99 tl, altın paket ise 199 tl. Standart paket oyuna girmenizi sağlarken diğer paketler size ek avantaj sağlıyor. İyi bir PC ile oyunu rahatça oynayabilirsiniz (sistem gereksinimleri steamde mevcut). Oyunda ufak tefek buglar ve hatalar olsa da göze batacak kadar değil ve oyuncuların çoğu da oyundan memnun. Eğer MMORPG oyun arayışındaysanız kesinlikle oynamanızı tavsiye ederim.
3. World of Warcraft:
MMORPG denince akla ilk gelen oyun olan WoW hakkında çok da bir şey söylemenin gerektiğini düşünmüyorum zaten MMORPG seven herkesin oyunu biliyordur. Ne kadar eski bir oyun olursa olsun sürekli kendini yenileyerek ayakta kalmayı başarmıştır. Yine de kısaca bahsedelim.
WoW, Blizzard Entertainment tarafından geliştirilen devasa çevrimiçi rol yapma oyunudur. Şirket tarafından ilk olarak 1994 yılında Warcraft: Orcs&Humans adlı strateji oyunu ile tanıtılan serinin 4. oyunudur. Gerek hikayesi gerek evreni ve karakterleri ile oyuncuları kendine bağlamış bir eser olan WoW’un hikayesi size özet geçemeyeceğim kadar geniş. Old-school(eski tarz) grafiklerine rağmen yeni nesil MMORPG’ler arasında bile hala yerini koruyacak kadar seviliyor. Oyunda çeşitli sınıf ve karakterler mevcut. Macera oyunları için bir öneri arıyorsanız eğer yazımızı okumanızı tavsiye ediyorum sizlere ve WoW oynamaya Horde ve Alliance arasında seçim yaparak oyuna başlayabilirsiniz.
Oyun paket mantığına göre işliyor. Oyunu 20. seviyeye kadar ücretsiz oynayabiliyorsunuz fakat devam etmek için paket satın almanız gerekiyor. Oyuna evrenin ve hikayenin ilerleyişine göre yeni haritalar ve beraberinde paketler ekleniyor. Siz bu paketleri satın alarak erişim kazanabiliyorsunuz. Son olarak geçtiğimiz günlerde Shadowlands paketi çıktı. Eğer oyunu denemediyseniz mutlaka deneyimlemenizi tavsiye ederim.
4. Elder Scrolls Online
Elder Scrolls Online, Zenimax stüdyosu tarafından geliştirilen ve Windows için 2014 yılında yayınlanan bir MMORPG oyundur. Oyun, Skyrim evrenini seven oyuncuların tarafından oldukça sevilse de evreni pek bilmeyen oyuncular tarafından biraz farklı algılanabilir. Oyunu steam üzerinden 100 tl ile satın alabilirsiniz Fiyatlar biraz cep yaksa da kesinlike değer çünkü oyun, büyük bir dünyaya ve geniş bir oynanışa sahip. Oyunun özellikle PvE sistemi oldukça titiz bir şekilde ayarlanmış yani arkadaşlarınız ya da diğer oyuncular ile oyunda keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.
Oyun içi markette sadece kozmetik eşyaları satıldığı için oyunda p2w olayı yok yani daha çok para veren oyuncuların sizin önünüze geçmesi durumu söz konusu değil. Oyunda özellikle belirli saatlerde PvP oldukça yoğun oluyor ayrıca bazı PvP haritaları da mevcut.
Rol yapma açısından bakarsak oyunda ev yapma gibi çeşitli öğeler mevcut. Ama oyunun en çok öne çıkan özelliği zengin PvE’si diyebiliriz. Grafiklere gelicek olursak bana ve birçok oyuncuya göre tatmin edici grafikleri var ve çevre detayları da oldukça güzel. Eğer Skyrim gibi evrenleri seviyorsanız tam size göre bir MMORPG.
5. AION Free-to-Play
Aion, 2008 yılında Koreli oyun geliştiricisi NCsoft tarafından piyasaya sürülmüş devasa çevrimiçi rol yapma oyunudur. İlk çıktığı zaman aylık ödeme ile oynanmasına rağmen daha sonra tamamen ücretsiz yapılarak adı Aion Free-To-Play olmuştur. Oyunda eskiden Türkçe dil desteği vardı fakat daha sonra kaldırıldı.
Hikayesinden bahsetmek gerekirse Atreia adlı bir dünyanın ikiye ayrılması ile insan ırkı dünyanın iki tarafına dağılıyor. Atreia’nın aydınlık ve bereketli topraklarına yerleşen ve değişim geçirmeyen ırka Elyoslar, karanlık ve acımazsız topraklarına yerleşen ve hayatta kalmak için değişim geçirip pençe ve yelelere sahip olan ırka da Asmodierler deniliyor. Oyun genel olarak bu iki ırkın savaşması üzerinden ilerliyor. Oyunda ek olarak ejderhaya benzeyen ve yapay zekanın kontrol ettiği Balaur ırkı da var. Balaurlar daha çok PvP dengelemesi için koyulmuş bir ırk.
Oyunda toplam 6 sınıf ve her sınıfın 10. Seviyeden sonra seçeceğiniz alt 2 sınıfı mevcut. Bir BDO olmasa da zengin bir karakter yaratma ekranı da mevcut. Oyunun en güzel özelliği 10 seviyeden sonra Daeva mertebesine ulaşarak kanatlarınız ile uçabilmeniz. Oyun oynanış ve grafik olarak son gelen güncellemeler ile ciddi anlamda iyileştirildi. Yeni PvP haritaları eklendi, eski haritalar düzenlendi ya da kaldırıldı, yetenekler güncellendi ve seviye atlamak kolaylaştırıldı. Zaten oyuncuların çoğu oyunu zengin PvP’si için oynuyor çünkü PvP yönünden oldukça tatmin edici. Özellikle uçarak savaşmak bana göre müthiş bir deneyim.
Oyun birkaç yıl önce p2w ( parayı veren düdüğü çalar mantığı) olmaya başladığı için oldukça fazla oyuncu kaybetmişti ve bu yönde iyileştirmeler yapıldı. Bu sorun hala tam olarak çözülemese de eskiye göre oynanabilirliği daha iyi. Oyunda her iki ırkta da aktif Türk oyuncular ve Türk lejyonları mevcut. Oyunu Steam üzerinde ücretsiz oynayabilirsiniz. Aionu yaklaşık 7 senedir oynayan biri olarak kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.
Listeye ayrıca Never Winter, Knight Online, Metin 2 gibi oyunlar da ekleyebiliriz. Dediğim gibi MMORPG piyasası eskisi kadar canlı olmasa da hala oynanabilecek kaliteli oyunlar var. Dilediğinizi oyunun büyüleyici dünyasına adımınızı atıp kendi hikayenizi yazabilirsiniz. Umarım yazımı beğenmişsinizdir, bir sonraki listede görüşmek üzere.
Yorumlar 2