Okullar ve sınavlar bitti, yaz tatili başladı. Virüs sebebiyle tatil yapmak çok zor gözüküyor. Oteller ve apartlar yeteri kadar güvenli olmayabiliyor. Şuanda en güvenli tatil yöntemi çadır kampı diye düşünüyoruz. Fakat herkesin çadır kampına gitmesi mümkün olmuyor. Özellikle küçük çocuğa sahip ve kalabalık aileler vakitlerini daha çok evde geçirmeyi planlıyor. Ama bir zaman sonra çocuklar sıkılmaya başlayacak. Ebeveynlerde bu sıkıntıları gidermek için çareyi çocuklara tablet ve telefon vermekte buluyor. Ama bu da bir yere kadar ve zararlı bir alışkanlık halini alıyor. Aslında bu zamanlar, çocuklarınızla beraber evde ailecek oyunlar oynayıp, onların iyi vakit geçirmesini sağlamak, aile değerini aşılamak için mükemmel bir fırsat. Tatilde sıkılanlar için evde oynanabilecek eğlenceli oyunlar listesini derledik. Bu listede nostalji oyunları, kutu oyunları ve bir çok farklı türü göreceksiniz.
Listeye ilk olarak sözlü oyunlar ile başlıyoruz. Oyunlar Türkiye Pedagoji Derneği tarafından +4 yaşındaki aile bireyleri için tavsiye edilmiştir.
1. EVET – HAYIR
Nasıl Oynanır: Oyunculardan bir kişi soru soran diğer kişi de cevap veren olur. Cevap veren oyuncunun hiçbir soruya “EVET” ya da “HAYIR” şeklinde cevap vermemesi gerekir. Örneğin, “Adın Mustafa mı?” sorusuna “HAYIR” derse oyunu kaybeder. “Doğru, Mustafa” demelidir. Karşı oyuncu “Senin yaşın 8’di değil mi?” gibi şaşırtmalı sorular sorarak karşısındaki oyuncuya “EVET ya da HAYIR” dedirtmeye çalışır. Oyunda kafa sallamak, hıhı gibi onaylayıcı kelimeler kullanmak yasaktır. Sorular hızlandıkça ve oyun uzadıkça, oyun çok eğlenceli bir hal almaya başlıyor.
Çocuk için neleri faydalı: Dikkati ve hızlı düşünmeyi geliştiren bir oyundur. 4 yaş ve üzeri için uygun bir oyundur.
2. KELİME AVI
Nasıl Oynanır: Oyunculardan birisi, çocuklara iki harfli bir hece verir. Örneğin “As”. Çocukların kendilerine verilen 2 dakikalık sürede “As” ile başlayan 3 ya da 5 kelime bulması beklenir. Bu kelime limitini siz belirleyebilirsiniz. Seviye sistemi yaparak her kelimeden sonra arttırabilirsiniz. Asker, Aslan, Asalet, Astronot, Asfalt gibi. Hedeflenen kelime sayısını bulan çocuk bir puan kazanır. Verilen heceler zorlaştıkça oyun daha da eğlenceli bir hale gelmeye başlar.
Çocuğa Neler Kazandırır: Kelime haznesini ve telaffuzu geliştiren bir oyundur. 4 yaş ve üzeri için uygun bir oyundur.
3. PAZARA GİTTİM
Nasıl Oynanır: Oyuncular halka şeklini alarak oturur. İçlerinden biri oyunu “Pazara gittim ve ELMA aldım.” diyerek başlatır. Yanındaki oyuncu bir önceki oyuncunun çarşıdan aldığı şeyi aynı şekilde söyler ve üzerine bir meyve ya da sebze daha ekler. Örnek olarak “Pazara gittim ELMA, PORTAKAL aldım”. Üçüncü oyuncu da bir önceki oyuncunun söylediğinin aynısını söyler ve bir meyve ya da sebze daha ekler. Oyun bu şekilde her oyuncuya sıra geldiğinde yeni bir meyve, sebze eklenerek devam eder. Alınan meyve, sebzelerin sırasını karıştıran ya da unutan oyuncu kaybeder ve oyundan çıkar. Diğer oyuncular ise oyuna baştan başlayarak oyunu tekrar eder.
Çocuğa Neler Kazandırır: Hafızayı ve kelime haznesini geliştiren bir oyundur. 7 yaş ve üzeri için uygun ve eğlenceli bir oyundur.
4. BOM
Nasıl oynanır ?: Tüm oyuncular bir çember şeklinde dizilir. Ortak bir karar ile 1 ile 10 arasından bir sayı belirlenir. Saat yönünde gidecek şekilde rastgele bir oyuncu 1 sayısı ile başlar ve diğer oyuncular 1’er 1’er saymaya devam eder. Başta belirlenen sayıya ve onun katlarına her gelindiğinde, onu söylecek olan oyuncu BOM der. Sırayı karıştıran, BOM demeyi unutan ya da sayı söylemesi gerekirken BOM diyen oyuncu oyunu kaybeder, kalanlar ile devam edilir. Yüksek sayılara ulaşıldıkça ve hız arttıkça oyunun eğlencesi kat kat artar.
Faydaları Nelerdir ?: Dikkat dağınıklığını engeller, odaklanmayı güçlendirir. 7 yaş ve üzeri için uygun bir oyundur.
Listemize kutu oyunları ile devam ediyoruz. Kutu oyunları ile 7 den 70’e tüm aile bireyler saatlerce eğlenceli oyunlar oynayabilir.
5. Monopoly
Nasıl Oynanır: Monopoly oyununu çoğunuz bir yerlerden duymuşsunuz da cafe gibi yerlerde oynamışsınızdır. Bazen oyunun süresi 6 – 7 saate kadar çıkabilmektedir. Amacımız oyunda zar ile ilerleyerek, mantıklı yatırımlar yaparak, bulunduğumuz karedeki şehirleri satın alıp yatırım yapmak. Başka bir oyuncu, bize ait bir şehre geldiği zaman bize para ödemek zorundadır. Oyunda en son parası sıfırlanan kişi emlak kralı olur ve oyunu kazanır. Oyunun bir çok farklı varyasyonu var. Bu linkten inceleyip satın alabilirsiniz.
Kişiye katkısı nedir ?: Mantıklı kararlar vermeyi ve risk almayı öğretir. Daha çok 13 yaş üzeri bireyler için uygundur.
6. Jenga
Nasıl Oynanır ?: Kutu oyununda, 54 parça ahşap dikdörtgen prizmayı, her katta 3 blok bulunacak şekilde, 18 katlı bir kule haline getiriyoruz. Amacımız bir blok parçası seçip, kuleyi devirmemek şartıyla en üste eklemek. Bloğu çekerken tek elle çekmeniz gerekmektedir. Kule devrilene kadar oyun devam eder. Kuleyi deviren oyuncu oyunu kaybetmiş sayılır ve kuleyi tek başına tekrardan kurmak zorundadır. Kule yükseldikçe oyunun zorluk seviyesi ve buna doğru orantılı olarak eğlence seviyesi de artmaktadır. Minimum 2 kişi, maksimum 6 kişi ile oynanabilir. Bu linkten oyunu satın alabilirsiniz.
Kişiye faydaları nelerdir ?: El becerisi, denge konusunda fayda sağlar. Dikkati arttırır. 3 yaşından büyük bireyler için uygun bir oyundur.
7. Tabu
Nasıl Oynanır ?: Birbirinden farklı 1000’den fazla soru kelimesi ile hem kelime dağarcığınıza yeni kelimeler katarak eğlenebilir, hem de oyun değiştirme zarı ile 5 farklı şekilde oynayarak eğlencenizi bir üst seviyeye çıkarabilirsiniz. Takım halinde oynanan bu oyunda yasak kelimeleri kullanmadan en fazla kelime bilen takım oyunda galibiyete ulaşır. Toplamda 2 takım bulunur. Sırayla her takımdan bir oyuncu eline bir kart alır ve o karttaki kelimeyi, yasaklı kelimeleri kullanmadan anlatmaya çalışır. En çok kelime bilen takım oyunu kazanır. Bu linkten oyunu satın alabilirsiniz.
Kişiye faydaları nelerdir ?: Hızlı düşünmeyi geliştirir, kelime haznesini arttırır. 13 yaşından büyük bireyler için uygun bir oyundur.
8. Mangala
Nasıl Oynanır ?: Mangala bir Türk – Zeka oyunudur. 2 kişi ile oynanan 4000 yıllık tarihi bir oyundur. oyunda her bir oyuncunun 48 adet taşı (Askeri), 6 adet küçük kuyusu (Baba Ocağı) ve 1 adette büyük kuyusu (Hazine) vardır. Hazinesine kim daha fazla taş toplarsa oyunun kazananı olur. Oyuna kura ile başlanır veya yaşça küçük olan başlar. İstediğimiz kuyudan taşların hepsini elimize alırız ve aldığımız yere bir adet bırakarak, diğer taşları birer birer bırakarak ilerleriz. İlerleme saat yönünde olmak zorundadır. Son koyduğumuz taş hazinemize denk gelirse hamle sırası bizde olur. Aksi halde rakibe geçer. Son koyduğumuz taş rakibe ait kuyudaki taşları çift yaparsa taşların hepsini alıp hazinemize koyarız. İlk önce kuyularındaki taşları bitiren oyunu kazanır. Bu linkten oyunu satın alabilirsiniz.
Kişiye faydaları nelerdir ?: Strateji ve zekayı geliştirir. 7 yaşından büyük bireyler için uygun bir oyundur.