Teknoloji özellikle son 50 yılda inanılmaz bir ölçüde ilerledi ve büyüdü. Bir anda hayatlarımıza cep telefonları, giyilebilir teknoloji ürünleri, akıllı cihazlar girdi. Ama teknoloji her dakika gelişmeye devam ediyor. Geleceği yakalamaya ve hatta geleceğin de önünde olmaya çalışan birçok teknoloji firması ve bilim insanı var. Bu hızla gidersek hiç de zor değil. İşte teknoloji dünyasının inanılmaz projeleri.
1.Uçan Taksiler
Trafikte harcanan zaman ve trafiğin getirdiği stres her geçen gün artıyor. Uçan araba fikri insanlığın her zaman aklının bir köşesindeydi. İşte bu hayal gerçek olma yolunda. Araç, otonum ve drone teknolojisinin gelişmesiyle artık uçan arabalar hayal değil. Aırbus, Boeing, Uber gibi dev şirketler bu yolda zaman ve para harcamaya başladı bile. Hem de yakında değil 2020 yılında Uber’ in Elevate ismini verdiği aracı test etmeye hazırlandığı biliniyor.
2.Ses Hızında Hareket Eden Trenler
Tesla ve SpaceX in Hyberloop projesi teknoloji dünyasını heyecanlandırmaya başladı. 2012 yılından beri üzerinde çalışılan proje ile tren ulaşımı farklı bir vizyon kazanacak. Hafifçe havada süzülecek bir kapsül gibi olacak olan bu trenler saatte 1200km hıza ulaşabilecek bu da demek oluyor ki ses hızında seyahat mümkün hale gelecek. Projenin test aşaması devam ediyor ama Elon Musk yakın zamanda bu projenin hayata geçebileceğinden oldukça umutlu.
3.İklim Değişikliğine Çözüm: Yapay Bulutlar
1990 yılında John Latham tarafından önerilen bu proje bilim dünyasını belki de en fazla zorlayan projelerden. Bilinmezliklerle dolu olan proje yapay bulutlar üreterek iklim değişikliği ve küresel ısınma ile savaşmayı planlıyor. Kağıt üstünde oldukça mantıklı ve uygulanabilir olsa da henüz maliyeti bile hesaplanamadı. Kabaca bir hesaplama ile 50-100 Milyon dolar tutabileceği düşülen proje için ayrılan bütçe ise sadece 5 milyon dolar. Bu sebeple bilim insanları maliyeti azaltmayı başardığında gökyüzünde yapay bulutlar görmemiz mümkün.
4.Hafıza Sildirmek Mümkün : Neuralyzer
Önce filmlere ardından da bilime ilham olan hafıza silme işlemi zor gibi görünse de bilim için zor diye bir şey yok. Psikolojik terapiler tedaviler ve ilaçlar hafıza silme işleminde %100 başarılı değil. Hayata geçtiğinde %100 başarı garanti eden Neuralyzer adlı proje hala test aşamasında. Fobilerin ve travmaların unutulması için öncelik verecek proje hayata geçtiğinde birçok insan korkularını unutup daha kaliteli bir yaşama merhaba diyebilir.
5.Kusursuz Bir İnsan Irkı
Kalıtım ve genetik alanında çalışmalar da hız kesmeden devam ediyor. İmkansız gibi görünse de yakın gelecekte genetik modifikasyon mümkün olabilir. Genetik modifikasyon doğacak olan bebeğinizin özelliklerini seçmeniz bekleniyor. Gen haritası ve gen değişimleri ile istenilen özellikte bebekler dünyaya getirmeyi amaçlayan proje kalıtsal hastalıklar ve doğuştan gelen fizyolojik hastalıklar ve bedensel engelleri de durdurmaya kararlı. Yani kusursuz bir insan ırkı çok da uzak değil.
6.Kendi Kendine Yeten Evler ve Şehirler
Çevrecilik her zaman önemliydi ama son zamanlara bu kavramı ve kavramın önemini daha çok anladık. Çevreci arabalar, golf sahaları, ürünler ve şimdi de evler. Aslında uzun yıllardır uygulanan bir proje ama her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Evler artık ihtiyacı olan enerjinin üç katını üretip depolayabiliyor. Yağmur suyunu filtreliyor içerisindeki ürünler tamamen minimalist ve geri dönüştürülebilir. Bu evlerin kendilerinden başka bir şeye ihtiyaçları yok. Bu evler ile kurulacak şehirler enerji ihtiyaçlarını sürdürülebilir kaynaklardan karşılayacak. Şehrin her noktası tamamen geleceğe yönelik inşa edilecek. Benzin istasyonları yerine elektirikli araç şarj istasyonları olacak. Bu tür şehirler günümüzde inşa edilmeye çalışılıyor Çin’in Yilong şehrinde proje ile ilgili altyapılar hazırlanıyor.
7.Robotlar Her Yerde
Evet robotlar her yerde; evlerimizde, ellerimizde, iş yerlerimizde ve hatta uzayda. Dünyayı şimdiden işgal etmiş olabilirler mi? Robotik bilim hiç şüphesiz en hızlı ilerleyen bilim dallarından. Bilim insanları yakın gelecekte zengin olsun ya da olmasın her evde bir robot olacağını öngörüyor. Robotlar hayatlarımızı kolaylaştırmak için ellerinden geleni yapıyorlar fakat yeni bir çalışma var ki ürpertici. Robotlara öldürme yetkisi vermeyi amaçlayan proje robotları savaşlarda asker olarak kullanmayı amaçlıyor. Biraz korkutucu. Bir robota karşı nasıl savaşabilirsin ki. Bu konu ile ilgili aklıma gelişken Black Mirror – Metalhead bölümünü izlemenizi öneririm.
8.Sanal Gerçeklik (VR) ve Arttırılmış Gerçeklik (AR)
VR ve AR teknolojileri günümüzde bile çok gelişmiş düzeyde. O gözlükleri takarak istediğiniz dünyaya gidebiliyorsunuz. Fakat yepyeni bir proje ile artık gerçeklik boyut değiştiriyor. Gözlükleri kullanan iki kişinin aynı odada oturuyormuş gibi fiziksel ve işitsel iletişim kullanılmasını sağlamaya çalışan bu proje insanları birbirinden uzaklaştırıyor mu yoksa yakınlaştırıyor mu pek anlayamadım. Ama heyecanlandırdığı kesin.
Gelecek bizlerin etrafında şekilleniyor dostlar. Bir gün hiç de tanımadığımız tamamen yabancısı olduğumuz bir dünyaya uyanmak insanın kendisi için yapacağı en kötü şeydir. Kendinize kötülük etmeyin şekillenen ve yükselen geleceği inşa edecek bizleriz. Bilim, teknolojinin, kodlamanın robotların dilini öğrenme vakti geldi. Teknoloji bizleri sarıp sarmalarken sadece tüketici değil üretici, geliştirici yaratıcı olmalıyız. Aksi taktirde yapılan her ürünün bir üst modelini isteyen teknolojiyi böyle takip ettiğini sanan bir aptal olmaktan ileri gidemeyiz. Dünya döndükçe değişiyor, bizler neden duruyoruz. Yeni dünyada kendine yer bulamayan sadece pazar olur ama bizler pazar olmak için çok zekiyiz. Bizler üretici olmalıyız, unutmayın. Sağlıcakla kalın.