Günümüzde telefon fiyatları aldı başını gidiyor. Fiyatların yüksek olması sebebiyle alacağımız telefona çok dikkat etmeliyiz. Çünkü yüksek fiyata düşük performanslı telefonlarda var, düşük fiyata yüksek performanslı telefonlarda var. Telefon alırken dikkat edilmesi gereken özellikler sırasıyla boyut, işlemci, batarya, kamera, ram ve ekran/gövde oranı’dır. Şimdi gelin, telefon alırken nelere dikkat edilmeli, bu saydığımız özellikler için neler kıstas alınmalı hep beraber inceleyelim.
1. Boyut
Niye önce işlemci, kamera yazmadınız diyebilirsiniz. Ama küçücük ellere kocaman telefon, ya da tombul ellere minnacık telefon almak ne kadar mantıklı hiç düşündünüz mü? Sonuçta bu telefonu sürekli kullanacaksınız. Elinize tam oturmadığı ya da rahat kullanamadığınız sürece özelliklerinin iyi olmasının ne anlamı var ki? Telefon alırken ilk önce boyuta dikkat etmelisiniz.
2. İşlemci
Bir Amiral Gemisi (üst segment) telefon almıyorsanız, telefon boyutundan sonra işlemcisine dikkat etmeniz gerekir. Amiral gemisi diye niye ayırdınız diyecek olursanız, son çıkan cihazlarda hep son sürüm, en yüksek performanslı işlemciler kullanılır. Örnek olarak Apple A13 Bionic chip, Snapdragon 855, Exynos 9820 ve Kirin 980. Amiral gemisi sayılmayacak orta segment bir telefon alacaksanız, işlemcisinin minimum Snapdragon 660 ayarında olmasına dikkat etmelisiniz. Bunu karşılaştırma sitelerinden, alacak olduğunuz telefonun işlemcisini Snapdragon 660 ile karşılaştırarak ölçebilirsiniz. Çünkü günümüzde Snapdragon 660 altında bir işlemci, ilerleyen zamanlarda donmalara, kasmalara ve yeni çıkan mobil oyunlarda üzmeye başlayacaktır.
3. Batarya
Son yıllarda telefon üreticileri ne mutlu ki cihazların bataryalarını arttırmaya başladılar. Her yerde 5000 mAh bataryalı cihaz görür olduk. Telefon çözünürlüklerinin artmasıyla batarya kullanımı artan cihazlarda, bataryanın büyüklüğüne çok dikkat edilmeli. Yeni bir telefon alırken bataryanın minimum 4200 mAh olmasına dikkat etmelisiniz. Bu boyutun altında kalan cihazları normal kullanımda günde 2 defa şarj etmek zorunda kalmanız muhtemel.
4. Kamera
Her yerde 3 kameralı, 4 kameralı telefon furyası başladı. İnanın bunların neredeyse yarısı göz boyama. Sırf popüler, güzel gözüküyor, pahalı gösteriyor diye insanlar nerede kamera sayısı fazlaysa o cihazı almaya yöneliyor. Ama işler göründüğü gibi değil. Hiç farkettiniz mi yeni çıkan 1 kameralı Iphone SE 2020, çoğu 3 kameralı telefondan daha iyi fotoğraf çekiyor. Aynı zamanda bu 3 kameralı cihazların çoğu +48 MP iken, Iphone SE 2020’nin kamerası 12 MP. Peki bu nasıl oluyor? Tabiki bir çok faktör var. Bunlardan birkaçı kullanılan lensler, diyafram açıklığı, yazılım ve yapay zeka desteği. Sadece kamera sayısına ve abartılmış MP değerine bakarak almak büyük hata olacaktır.
5. RAM
RAM, yani geçici bellek, depolanan bilgilere hızlıca ulaşmayı sağlar. Diyelim ki telefonda aynı anda Google Chrome, arka planda Facebook ve Spotify açtınız. Ram miktarınız bu 3 uygulamayı aynı anda tutacak hafızaya sahip değilse telefonunuz donacaktır. Bu tür durumlar yaşamamak ve daha sağlıklı telefon kullanımı istiyorsanız telefon alırken minimum 4 GB Ram olmasına dikkat etmelisiniz.
6. Ekran/Gövde Oranı
Bu özellik 1. sıradaki boyut ile oldukça bağlantılı. Telefonunuzun boyutu ne kadar büyük olursa olsun, ekran gövde oranı düşükse bunun hiçbir anlamı yoktur. Farkettiyseniz Sony telefonların ekran gövde oranı oldukça düşük. Telefonların altında ve üstünde çok gereksiz kullanılamayan alanlar mevcut. Bu da kötü bir görüntü yaratıyor. Tasarıma önem veriyorsanız, ekran gövde oranının minimum %80 olmasına dikkat etmelisiniz.